Sveiki visiem!

 Tā kā mēs esam lieli sēņotāji un tiek salasītas ļoti daudz sēņu,tad ir jāpadomā kā tās uzglabāt un pagatavot ziemai.Pie tam,sēnes vairs nesālam,jo nav tas veselīgākais pagatavošanas veids.Tūlīt paši par to varēsiet pārliecināties,izlasot šo recepti.Mūsu draugi un paziņas arī ļoti iecienījuši mūsu gatavotās sēnītes un katreiz pēc to degustēšanas prasa recepti.Vairs to nespējam turēt azotē un te tā būs.

  Nerakstīšu ne par tīrīšanu,ne par mazgāšanu,to jau katrs pats zin.

Gatavošana :

1.Sēnes novāra un nedaudz notecina.Tās sēnes,kuras domātas skābēšanai,nosver.Vieglāk ieskābēt sēnes kādā lielākā katlā un pēc tam sapildīt burkās.Var pildīt lielākās burkās,jo tas neietekmē lietošanu,jo burkas netiek noslēgtas ar vāciņiem.

2.Nosvērtās sēnes ieberam katlā,pievienojam sāli,cukuru,svaigus diļļu kātus ar visiem ziediem sagrieztus gabalos.Pievieno uz pusēm pārgrieztas ķiploku daiviņas.Visu kārtīgi izmaisa,lai sāls un cukurs izkūst.

3.Pilda burkās un tur istabas temperatūrā apm.3 dienas līdz nedaudz ieskābušas. Virs sēnēm jābūt sulai.Ja tas tā nav,jāuzvāra viegls sālsūdens un jāuzlej,kurai burkai trūkst.

4.Tad kad sēnes ieskābušas pēc trīs dienām,stingri sapilda burkās vai piemērotos traukos,kārtīgi sapresē-pa virsu noteikti jābūt šķidrumam un pārkaisa mazliet sinepju pulveri.

Uzglabā ledusskapī bez vāciņiem.Var pārsiet ar marli.

 Jāuzmana,lai visu laiku būtu virs sēnēm sula!Ja nepieciešams,lietojam uzvārītu vieglu sālsūdeni.

Pēc kāda uzglabāšanas laika var virskārtā parādīties tādi kā graudiņi.Nevajag baidīties,tie veidojas no sinepju pulvera laika gaitā Aukstumā labi uzglabājas līdz jaunai ražai. Ilgāk neesam mēģinājuši.

 Ideāli pielietot visāda veida salātos,izņem no burciņas un vari uzreiz lietot.

Vēl tik tāds ieteikums,sēnes pirms skābēšanas nevajag sagraizīt sīkos gabaliņos.Mēs parasti uz pusēm un viss.

                  Recepte.

  • sēnes 1 kg vārītas
  • sāls 1 ēd.k.
  • cukurs 1 ēd.k.
  • dilles ar visiem kātiem
  • ķiploks 5-6 daiviņas

Ļoti ceram,ka atkal šī recepte kādam noderēja.Visiem labu apetīti un tiekamies mežā!