Sveiki visiem!

 Nu jau skābētie kāposti būs apēsti,bet recepte paliek!Un tādēļ padalīšos ar to,jo draugi un paziņas ir novērtējuši mūsu skābētos kāpostus un jau katru rudeni apvaicājās,kad būs skābie kāpostiņi gatavi?Tos ļoti vienkārši var pagatavot katrs mājas apstākļos.Es svaigos kāpostus ēvelēju,jo apjoms paliels,bet jūs varat tos smalkās,garenās sloksnēs sagriezt ar virtuves nazi.Ieskābēt kāpostus var kaut trīslitru burkā.

 Saēvelējam,sagriežam kāpostus,liekam kārtu traukā,pārkaisam ar rupjo sāli/sāli kaisu tikai ar pirkstu galiem tā visam mazliet pāri,lai tik blietējot veidotos sula/.Ar ķimenēm ļoti uzmanīgi,jo ir tāda sajūta,ka uzber,bet tās it kā nevar redzēt un prasās vēl un vēl bērt.Tātad,vienreiz mazliet pārkaisam un ar to pietiek.Tad visu labi samaisam un izlīdzinam vienmērīgi.Sablietējam visu ar stampiņu/piem.ar koka kartupeļu/var arī ar roku mazus apjomus.Liekam nākošo kārtu apm.10 cm un visu atkārtojam no jauna,bet tik līdz iepriekšējai kārtai,tā mums jau gatava un tā paliek neskarta.

 Gala rezultātā būtu jāsanāk pilna burka /līdz kakliņam/ar sablietētiem kāpostiem un pa virsu suliņa.Lai kāposti būtu burkā nosegti ar sulu,iebāžam kāposta kacenu,lai ar to noslogotu kāpostu.

 Katru burku ieliekam kādā traukā,jo kāpostiem rūgstot,izdalīsies sula un tā līs pāri burkas malai.Šo sulu nekādā gadījumā nelejam ārā,bet uzkrājam kādā burkā un glabājam ledusskapī.Burkas jānovieto siltā telpā uz kādām 4-5 dienām līdz kāposti ieskābst.

 Katru dienu kāposti burkās jācaurumo līdz burkas apakšai,teiksim ar koka karotes kātu,vai bērza zara irbuli,ar ko var atsniegt burkas apakšu/tas jādara,lai skābšanas procesā palīdzētu izdalīties gāzēm un kāposti nepaliktu sīvi/.

 Pēc 4-5 dienām liekam burkas vēsumā.Vairs nevajag irbulēt kāpostus,tie ir paspējuši ieskābt.Tagad pāris,trīs dienas jānovēro tie,jo tiem kritīsies sulas līmenis!Mums katreiz jāpielej atpakaļ sula ko esam uzkrājuši.

 Pēc apm.trīs dienām visas burkas ir pilnas pielietas ar sulu,varam uzspiest plastmasas vāciņus.

Ik pa laikam jāuzmana,lai burkas būtu pilnas ar sulu.

 Var pienākt tāds brīdis,ka mūsu uzkrātā sula ir beigusies.Tad uzvāram vieglu sālsūdeni,atdzesējam un izmantojam to.

 Kā ar burkāniem?Ne vienmēr skābēti kāposti nepieciešami taisni ar burkāniem,tāpēc tos sarīvējam un pievienojam pēc vajadzības.Pie tam,svaigi rīvēti burkāni skābētiem kāpostiem piešķir svaigu garšu un aromātu,tādu kā odziņu!Tas katra paša ziņā,mēs daram tā un priecājamies par gala rezultātu.

 Ceram,ka daudziem noderēja šī recepte un informācija.Domāju,ka viss vienkārši,bet lai garšīgi ieskābētu kāpostus,sanāca diezgan sarežģīti,bet savādāk nevar!

 Lai visiem izdodās un katrs tiek pie savējiem,gardajiem un visiem labu apetīti ar vitamīniem bagātiem kāpostiņiem ziemas mēnešos!