Ikdienas maize pēc garšas līdzīga ķieģelītim. Maz rauga un ilgs raudzēšanas laiks.Ja liekas ka mīkla pārāk slinki rūgst aukstumā un maz laika, procesu var paātrināt mainot raudzēšanas temperatūru.
Recepte
*250 gr rudzu milti
*300 gr pilngraudu milti
*400 gr kviešu milti
*700 gr ūdens remdens
*2 gr svaigs raugs
*20 gr sāls
*1-2 ē.k.medus vai cukurs
Gatavošana:
- Samaisa visus produktus izņemot sāli. Ja mīkla pārāk lipīga, pievieno vēl kviešu miltus. Beigās pievieno sāli. Samaisa vēl 5 min. Bļodu apklāj ar mitru siltu dvieļi uz 20min.
- Tad mīklu saloka-malas pavelk uz augšu un pārloka pāri līdz pretējai malai. Tā ar visām 4 malām.Atkal 20 min ļauj atpūsties. Tad vēlreiz mīklu pārloka. Pārklāj plēvi un ievieto ledusskapī.
- Mīklu pārloka ik pēc 8-12 stundām. Ledusskapī mīkla atrodas līdz palielinājusies apjomā. Tas varētu aizņemt kādas 30-36 stundas. Ja grib paātrināt procesu var izņemt un turēt istabas temperatūrā.
- Kad mīkla palielinājusies dubultā, sadala 2 daļās, formē batonus,sarullejot ruletē vai apaļu atkarībā kādu formu izmantos.Liek cepamajā formā vai uz cepamplāts bez formas.
- Formas ar mīklu liek ledusskapī uz 5-8 stundām vai istabas temp. uz pāris stundām. Mīklai redzami jāpaceļas.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 250 grādiem.Formas liek cepeškrāsnī. Temp.noregulē uz 210 grādiem.Cep apmēram 40 min. Es maizes gatavību parasti pārbaudu ar termometru. Temperatūrai jābūt virs 96 grādiem.
- Maizi izņem no formas, atdzesē. Ja grib mīkstāku garozu, apslaka nedaudz ar ūdeni un ietin dvielī.
Iznāk 2 kukuļi. Parasti vienu sagriežu šķēlēs un salieku saldētavā.