Ikdienas maize pēc garšas līdzīga ķieģelītim. Maz rauga un ilgs raudzēšanas laiks.Ja liekas ka mīkla pārāk slinki rūgst aukstumā un maz laika, procesu var paātrināt mainot raudzēšanas temperatūru.

Recepte

*250 gr rudzu milti

*300 gr pilngraudu milti

*400 gr kviešu milti

*700 gr ūdens remdens

*2 gr svaigs raugs

*20 gr sāls

*1-2 ē.k.medus vai cukurs

Gatavošana:

  1. Samaisa visus produktus izņemot sāli. Ja mīkla pārāk lipīga, pievieno vēl kviešu miltus. Beigās pievieno sāli. Samaisa vēl 5 min. Bļodu apklāj ar mitru siltu dvieļi uz 20min.
  2. Tad mīklu saloka-malas pavelk uz augšu un pārloka pāri līdz pretējai malai. Tā ar visām 4 malām.Atkal 20 min ļauj atpūsties. Tad vēlreiz mīklu pārloka. Pārklāj plēvi un ievieto ledusskapī.
  3. Mīklu pārloka ik pēc 8-12 stundām. Ledusskapī mīkla atrodas līdz palielinājusies apjomā. Tas varētu aizņemt kādas 30-36 stundas. Ja grib paātrināt procesu var izņemt un turēt istabas temperatūrā.
  4. Kad mīkla palielinājusies dubultā, sadala 2 daļās, formē batonus,sarullejot ruletē vai apaļu atkarībā kādu formu izmantos.Liek cepamajā formā vai uz cepamplāts bez formas.
  5. Formas ar mīklu liek ledusskapī uz 5-8 stundām vai istabas temp. uz pāris stundām. Mīklai redzami jāpaceļas.
  6. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 250 grādiem.Formas liek cepeškrāsnī. Temp.noregulē uz 210 grādiem.Cep apmēram 40 min. Es maizes gatavību parasti pārbaudu ar termometru. Temperatūrai jābūt virs 96 grādiem.
  7. Maizi izņem no formas, atdzesē. Ja grib mīkstāku garozu, apslaka nedaudz ar ūdeni un ietin dvielī.

Iznāk 2 kukuļi. Parasti vienu sagriežu šķēlēs un salieku saldētavā.